Kışın Elektrikli Otomobiller: Soğuk Havalarda Erişiminizi Artırmak için 7 İpucu

Kışın Elektrikli Otomobiller: Soğuk Havalarda Erişiminizi Artırmak için 7 İpucu

Elektrikli araçların kış aylarında daha kısa menzile sahip olmasının nedenlerinden biri, geleneksel içten yanmalı motorların aksine, elektrik motorlarının ısıtma için kullanılabilecek atık ısı üretmemesidir. Ayrıca, çekiş bataryasını ısıtma ihtiyacı da ekstra enerji tüketir.

Farklı otomobil modelleri soğuk havaya farklı tepki verir. Örneğin, 2022 ADAC testinde, test katılımcıları arasında en küçük bataryaya (37 kWh) sahip Fiat 500e, -7°C'de 14°C'ye kıyasla menzilinde %25'lik bir azalma yaşadığı için testin galibi olurken, VW ID.3 aynı testte menzilinin %50'sini kaybetmiştir. Aynı yılın ilerleyen dönemlerinde VW, müşterilerine optimize edilmiş termal yönetim yoluyla enerji tüketimini azaltmayı vaat eden yazılım güncellemesini sunmaya başladı.

Kesin olan bir şey var: Kışın dışarıda soğuk hava olduğunda, elektrikli otomobillerin menzili azalıyor. Soğuk aylarda konforlu ve stressiz bir sürüş sağlamak için, hem kısa hem de uzun yolculuklarda enerji tasarrufu stratejisine sahip olmak önemlidir.

go-e ekibimiz, kış yolculuklarınızın tadını sonuna kadar çıkarmanıza ve çevre dostu bir şekilde araç kullanmanıza yardımcı olacak yedi ipucu hazırladı.

İpucu #1: Sıcak Kabin Yerine Sıcak Koltuk

Elektrikli aracınızın aküsünün kışın çabuk bitmesinin en önemli nedenlerinden biri ısınmadır. Ceketiniz sizi ısıtırken beş ya da on dakika sürüş yapmak sorun değildir. Ancak yarım saat veya daha uzun süre yolda kalacaksanız, muhtemelen ceketinizi çıkarmak isteyeceksiniz. Yani ısıtmasız sürüş bir seçenek değildir. Peki ya kabin ısıtmasından koltuk ve direksiyon simidi ısıtmasına geçerseniz? Bu şekilde gücü çok daha verimli kullanırsınız.

Not: Yalnız araç kullanıyorsanız, değerli enerjiyi boşa harcamamak için ısıtmayı yalnızca kendi koltuğunuz için açmalısınız.

İpucu #2: Kabini Önceden Isıtın

Bu ipucu, evinde duvar kutusu olanlar içindir. Yola çıkmadan önce sabah espresso veya çayınızdan bir fincan alarak arabaya gitmeyi ve ısıtmayı açmayı alışkanlık haline getirin. Araç bir Wallbox'a bağlı ve aktif olarak şarj ediliyor olmalıdır. Bu süre zarfında akünüzü boşaltmak yerine elektrik şebekesinden enerji çekersiniz. Yolculuğunuza hoş ve sıcak bir arabada başlamak sadece güzel olmakla kalmaz, aynı zamanda değerli akü gücünüzü de korur. Halka açık şarj noktalarında şarj için durduğunuzda da aynısını yapın.

Birçok elektrikli araç, bir mobil uygulama aracılığıyla ön ısıtma ve hatta ön ısıtma planlaması seçeneği de sunar. Bu şekilde, sabah rutininizi bölmenize bile gerek kalmaz. Örneğin, aracınız gece boyunca go-e Charger ile planlı olarak şarj edilmişse ve hala akıllı duvar kutusuna bağlıysa, evden çıkmadan birkaç dakika önce go-e Charger uygulamasında şarj işlemini etkinleştirin ve ardından ön ısıtmayı etkinleştirmek için araç uygulamanızı kullanın veya bunu planlandığı gibi otomatik olarak yapmasına izin verin.

Isıtma, araca bağlı olarak farklı miktarlarda akım gerektirir, ancak normalde 6 A'den azdır. Düzenli şarj için go-e Şarj Cihazının etkinleştirilmesi gerekir; bu da programlayıcı, ECO modu, Sonraki Yolculuk modu veya RFID erişim kısıtlamasının kapatılması gerektiği anlamına gelir. Aracın şarj işlemini başlatması gerektiğinden, araç gerekli enerjiyi şarj cihazından bağımsız olarak çeker.

Sürüş sırasında ısıtma kullanıyorsanız, devirdaim modunu tercih edin. Bu şekilde iç mekan daha hızlı ısınır. Bu arada, ön ısıtma olmadan bile, elektrikli bir araç çok kısa sürede, içten yanmalı bir motordan çok daha hızlı bir şekilde sıcak hava üretir. Bu da sizi sokağa park ettiğiniz aracınızdan buz kazımak zorunda kalmaktan kurtarır.

Ayrıca, bir miktar ısı kaybına neden olabileceğinden, sürüş sırasında camları uzun süre açık bırakmayın.

İpucu #3: Verimlilik için Hız Sabitleyici

Soğuk havalarda aracınızın performansını optimize etmek için bir başka strateji de sabit hızı korumaktır. Bu, aküyü hızla tüketebileceğinden ani hızlanma ve agresif frenlemeden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. İçten yanmalı motorlu araçlarda da benzer bir durum söz konusudur - ne kadar az hızlanırsanız o kadar fazla yakıt tasarrufu sağlarsınız.

Kış aylarında, hız sabitleyici sadece uzun otoyol yolculukları için bir kolaylık değil, aynı zamanda menzilinizi uzatmanın da iyi bir yoludur. Hız sabitleyici ile sabit bir hız ayarlayabilirsiniz, böylece elektrikli aracınızın yol bilgisayarı güç çıkışını daha verimli bir şekilde kontrol edebilir.

Ayrıca, normal hızınızı azaltmayı da düşünün. Hız ne kadar yüksek olursa, akünün boşalması da o kadar hızlı olur. Saatte 120 km'den 110 km'ye düşmek zaten bir fark yaratacaktır.

İpucu #4: Rotaları Önceden Planlayın

Kış mevsimi yeni yerler keşfetmek için mükemmel bir zamandır; ister dağlara çıkmak, ister sadece adını duyduğunuz o güzel yerleri nihayet ziyaret etmek ya da büyülü Noel pazarları için başka şehirlere seyahat etmek olsun. Bu maceralar, bilmediğiniz rotalarda seyahat edeceğiniz anlamına gelir. Yolculuğunuzun tadını çıkarmak için bir plan yapmanızı öneririz, böylece kaybolmaz ve doğru yönleri aramak için etrafta dolaşarak pil gücünü boşa harcamazsınız.

Not: Verimli şarj yalnızca size değil, çevreye de fayda sağlar. Ne kadar az enerji tüketirseniz, elektrik şebekesi üzerinde o kadar az baskı oluşur.

Seyahat ederken ekstra şarja ihtiyacınız varsa, seyahat programınıza bir veya iki şarj istasyonu eklemeyi düşünün. Birçok elektrikli otomobil, navigasyon sistemi üzerinden şarj istasyonu arama imkanı sunar. Bu şarj istasyonlarını bulmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış mobil uygulamalar da vardır.

İpucu #5: Daha Yüksek Seviyede Şarj Edin

Yaz aylarında elektrikli aracınızın aküsünü tam olarak şarj etmeye pek dikkat etmeyebilirsiniz. Ancak kış geldiğinde, özellikle de elektrikli bir araçla ilk kışınızı geçiriyorsanız ve düşük sıcaklıklara nasıl tepki vereceğini bilmiyorsanız, aracınızı daha yüksek bir seviyede şarj etme fırsatını değerlendirmeniz çok önemlidir.

Örneğin, süpermarkete birkaç kilometreden fazla gidip gelmeyi planlıyorsanız, %100'e kadar şarj etmek iyi bir fikirdir. Ancak, önünüzde sadece 1-3 km'lik kısa yolculuklar varsa, %90'dan fazla şarj etmeyin, çünkü araç %100 şarj edilmiş bir akü ile günlerce boşta bırakılmamalıdır.

Mesele şu ki, kışın akü çok daha hızlı şarj kaybeder çünkü elektrikli aracınızı çalıştırmak ve ısıtmak için daha fazla çalışması gerekir. 8°C'lik bir günde trafikte sıkışıp kaldığınızı ve ısıtmanın 30 dakika veya daha uzun süre açık kaldığını düşünün. Bu size oldukça fazla akü gücüne mal olacaktır. Bu yüzden bir gece önce tamamen şarj ettiğiniz için kendinize kesinlikle teşekkür edeceksiniz.

go-e Charger Gemini veya Gemini flex gibi akıllı bir duvar kutusuyla, uygulamada gece şarjını rahatça planlayabilir ve hatta bir enerji limiti belirleyebilirsiniz. Bu limite ulaşıldıktan sonra şarj cihazı şarjı durdurur. Birçok araç ayrıca ekran veya uygulama üzerinden yalnızca %90 veya %100'e kadar şarj olacak şekilde yapılandırılabilir. Ancak her elektrikli otomobil bu seçeneği sunmuyor. Ve örneğin, %95 genellikle mümkün değildir.

Dahası, esnek elektrik tarifelerinden yararlanabilirsiniz. Bu tarifeler, bölgenizdeki veya ülkenizdeki genel elektrik talebinin en düşük olduğu zamanlarda aracınızın şarj olmasını sağlar. go-e Charger gibi entegre elektrik sağlayıcıları ile donatılmış bir wallbox, elektrik fiyatlarını gerçek zamanlı olarak sürekli izler ve en uygun maliyetli dönemlerde şarj işlemini başlatır. Bu, bu akıllı wallbox ile tasarruf etmenin yollarından sadece biridir.

İpucu #6: Eko Modundan Yararlanın

Elektrikli bir otomobildeki eko modu, elektronik cihazlardaki enerji tasarrufu modlarına benzer şekilde çalışır ve maksimum enerji tüketimini sınırlar. Bu, elektrikli aracın çok hızlanırken bile yalnızca sınırlı miktarda güç kullandığı ve dolayısıyla daha az enerji tükettiği anlamına gelir. Eko modu ile tek bir şarjla daha fazla sürüş yapabilirsiniz.

Ayrıca, eko modu aracınızı kışın daha güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlayabilir. Motora giden gücü azaltarak araç daha yavaş hızlanır, bu da buzlu veya karlı yollarda tekerleklerin kayma olasılığını azaltır.

Bu nedenle, kış gelmeden önce, eco modunu nasıl etkili bir şekilde kullanacağınızı anlamak ve soğuk havalarda elektrikli aracınızdan en iyi şekilde yararlanmak için aracınızın el kitabını okumak iyi bir fikirdir.

İpucu #7: Elektrikli Aracınızı Sıcak Tutun

Her zaman açık hava park yeri ile garaj arasında seçim yapma şansınız olmayabilir, ancak seçim sizinse garaj tercih edilmelidir. Garajdaki nispeten daha sıcak ortam, akünüzün şarjının daha uzun süre korunmasına yardımcı olur.

Verimli bir şarj için akünün çalışma sıcaklığında olması gerekir. Sürüşünüzden sonra akşam şarj etmek, yolculuğunuzdan önce sabah şarj etmekten daha etkilidir. Ancak, şebekeye aşırı yüklenmemek için düşük bir güç seviyesinde şarj etmek daha iyidir. Büyük olasılıkla şu anda aracını şarj eden tek kişi siz değilsiniz :)

Bu arada, soğuk bir aküyle çalıştırırsanız hızlı şarj bile sihrini göstermeyecektir. Akünün sıcaklığı optimum aralığın dışına düştüğünde, akü yönetim sistemi aküyü korumak için şarj gücünü düşürür ve bu da hızlı şarj için gereken sürede gözle görülür bir artışa neden olur.

Aralarında uzun süre hareketsiz kalınan kısa yolculuklardan kaçının. Örneğin, uzun molalar içeren birden fazla gezi durağı içeren bir yolculuk planlıyorsanız, bu uzun durakların aracın içinin ve aküsünün soğumasına neden olabileceğini unutmayın. Sonuç olarak, otomobilin hem iç mekanı hem de aküyü tekrar tekrar ısıtması gerekebilir ve bu da enerji verimsizliğine yol açar.

Bonus İpuçları

Yükü hafifletin

Arabanızın bagajında her zaman ihtiyacınız olmayan şeyler taşımayın. Örneğin, bu yolculuk için ihtiyacınız olmayan bir çocuk koltuğu veya yükseltici koltuk ya da son market alışverişinizden kalan içecek kasaları gibi.

Bagajınızı gereksiz şeylerle doldurduğunuzda, aracınız ağırlaşır ve onu hareket ettirmek için daha fazla çalışması gerekir, bu da aküyü daha hızlı tükettiği anlamına gelir. Bu nedenle, şarjdan tasarruf etmek ve gücün boşa gitmesine izin vermemek istiyorsanız, yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri yanınızda bulundurmalısınız.

Bir ısı pompası kullanın

Elektrikli otomobillerdeki bir ısı pompası, otomobili ısıtmak için akü ısısını kullanarak güç kullanımını azaltır. Bu da enerji tasarrufu sağlar ve özellikle soğuk havalarda aracınızın menzilini artırır. Ancak, bu tür pompalar genellikle isteğe bağlı bir özellik olarak ekstra ücrete tabidir.

Kışın Rejeneratif Frenleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu listeye neden rejeneratif frenlemeyi dahil etmediğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Ne de olsa bu özellik menzilinizi sihirli bir şekilde artırabilmesiyle biliniyor, değil mi? Kışın sürüş söz konusu olduğunda durum pek de öyle değildir.

Kışın, tehlikeli senaryolardan uzak durmak için rejeneratif frenleme kapasitesini azaltmak daha iyidir. Ayrıca, düşük sıcaklıklarda geri kazanım daha zayıftır.

Nextmove, Leipzig-Halle'deki ADAC Sürüş Güvenliği Merkezi'nde, karla kaplı yüzeylere benzeyen test pistlerinde araçların frenleme ve enerji geri kazanımı sırasında nasıl davrandığını araştırmak için bir test gerçekleştirdi. Araçların bazılarına kış lastikleri, bazılarına ise dört mevsim lastikleri takıldı.

Testin en önemli bulgusu, 40 km/saate kadar olan düşük hızlarda rejeneratif frenlemenin araçların yol tutuşu üzerinde sadece minimum bir etkiye sahip olmasıdır. Ancak 50 km/s hızdan itibaren belirgin bir fark göze çarpmaktadır. Arkadan çekişli araçlar, ağır rejeneratif frenlemeye maruz kaldıklarında dengesizleşme ve hatta devrilme eğilimindedir. Öte yandan, rejeneratif frenleme olmadan geleneksel mekanik frenlerin kullanılması test aracının dengesini önemli ölçüde artırmaktadır. Dolayısıyla, rejeneratif frenleme kullanıp kullanmamanız büyük ölçüde seyahat ettiğiniz hıza ve yol koşullarına bağlıdır.


Özet

Toparlayalım. Kışın elektrikli aracınızın menzilini artırmak için şunları yapabilirsiniz:

  • kabin ısıtması yerine temas ısıtmasını tercih edebilirsiniz
  • Kış yolculuğunuza başlamadan önce kabini önceden ısıtın
  • hızı sabit tutmak için hız sabitleyici kullanın
  • yeni yerlere yolculuklar planlayın
  • mümkünse uzun yolculuklar için aküyü %100'e kadar şarj edin
  • aracınızın eko modunu kullanın
  • Açık hava yerine garaja park edin.

Buna ek olarak, elektrikli aracınızdan en iyi şekilde yararlanmak tamamen aracınızın neler yapabileceğini bilmekle ilgilidir. Farklı üreticilerin kendilerine özgü özellikleri vardır ve eko modu gibi yaygın bir özellik bile bir araçtan diğerine farklı çalışabilir. Örneğin Tesla araçlarda Menzil Modu adı verilen isteğe bağlı bir özellik vardır. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde, klima kontrolü için gücü sınırlamak ve enerji tasarrufu için Tesla imza ışıklarını kapatmak gibi şeyler yapar. Ve eğer Dört Çeker bir Tesla kullanıyorsanız, menzili en üst düzeye çıkarmak için motorlar arasındaki tork dağılımını da optimize eder.

Aracınızın neler yapabileceğini öğrenin ve bunu kendi yararınıza kullanın!

Paylaş: